Malus diversifolia

Den här apeln är det enda amerikanska äppleträdet som växer naturenligt väster om Klippiga Bergen. Fastän man vet att arten är köldhärdig har det odlats i mycket liten utsträckning i Finland. I sitt hemland har man inte insett trädets prydnadsvärde, också om de avlånga frukterna gör arten unik bland prydnadsaplar. Däremot används trädet i sina hemknutar som grundstam för andra äppelträd för att de skall klara sig på besvärliga, leriga och våta växtplatser. Den amerikanska ursprungsbefolkningen har på olika sätt använt växten inom naturmedicin men i våra tider har den vad man vet ingen medicinsk användning.

Trädet tar sig formen av träd eller buske med brun och uppriven flagande bark. Långskottenas blad är på endera eller båda sidorna djupt flikade och den ovala frukten är gul eller rödaktig.

På Arboretum Mustila planterades trädet sommaren 2003 i Nordsluttningen och Snickarbacken. De har förblivit buskartade och till storleken under 3 meter. trädets härdighet är tillräcklig för växtzon III, men fröer med härdigare genetiskt ursprung kan vara tillgängliga.

 

Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat