Magnolia 'Esveld Select'

Den holländska plantskoleodlaren R. Bulk fann på 1980 -talet en planta som avvek från plantskolan Esvelds sådder av japansk magnolia och tog den åt sidan för att förädlas. Herr Bulk namngav senare sitt fynd som en sort. Den utvecklas till ett regelbundet träd med starka grenar och upprätt växtsätt. Det blommar något senare och med större blommor än den japanska magnolian (Magnolia kobus). Nya blad känns igen på sina brunröda blad precis som hos den mera kända sorten 'Wada's Memory'.

Fastän 'Esveld Select' räknas till de japanska magnoliorna (M. kobus) i plantskolekataloger tror man att den i själva verket är en korsning med en annan härdig japansk art, pilbladsmagnolian (M. salicifolia). Sådana korsningar uppstår ofta när man odlar ursprungsarter tillsammans och de kallas Magnolia x kewensis.

Innan Arboretum Mustila hämtade plantan till Finland år 2010 hade man tydligen ingen erfarenhet av 'Esveld Select' i Finland. Tillsvidare har den här magnolian visat sig vara en av de vitalaste och mest problemfria magnoliorna man odlat på arboretet. Framtiden får ändå utvisa om glädjen blir långvarig eftersom förhållandena på Arboretum Mustila är på gränsen för vad de klarar av.

 

Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat