Hippophae rhamnoides - havtorn

Det vackert växande havtornet känns lätt igen på sina blad som är helkantade, avsmalnande, ovanpå gröngråa och undertill silvergråa. Knoppfjällena och unga årsskott har egenartade sköldliknande stjärnhår. Havtornet är en ljusälskande pionjärväxt som väl klarar solgass, vind, kyla, högvatten, salt, men inte skugga av andra växter. Busken har brett ut sig i Europa och västra Asien men tillräckligt ljusa och öppna växtplatser förekommer sparsamt. Hos oss växer havtornet naturenligt på Åland och i Österbottens kusttrakter med landhöjning men busken klarar sig också längre in i landet på rätta växtplatser.

Havtornets ljusorangefärgade bär är både uppseendeväckande och hälsosamma eftersom de innehåller C -vitamin och välgörande oljor. I Finland insamlas bär av havtorn både i naturen och i odlingar. Odlingen av havtorn i kommersiellt syfte är utbredd i Frankrike och Kina. I olika delar av världen har man tagit fram underarter med stora bärskördar av vilka de flesta ändå inte klarar sig hos oss.

Havtornet är tvåkönat med olika han- och honbuskar. Det är skäl att se till att plantor av vardera typen ingår i odlingen om man vill ha bär att plocka. Bären sitter i täta knippen vid grenarna och de är besvärliga att plocka eftersom de saknar skaft men i stället har vassa tornar som försvårar svängrummet vid bärplockningen. I förädlingsarbetet strävar man att utveckla nya sorter som ger rikliga skördar, har bär med skaft men grenar utan tornar för att underlätta plockningen.

 

Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
hippophae_rhamnoides_yk_ahvenanmaa_jreinikainen.jpg