Crataegus pinnatifida - kinesisk hagtorn

Det ingår omkring 140 sorter i det stora släktet hagtorn (Crataegus) som breder ut sig på naturliga växtplatser i Nordamerika och hela Eurasien. Släktet erbjuder flere andra arter för finska förhållanden än häckhagtorn (C. grayana). Det kinesiska hagtornet är ett litet träd med bred krona och små glänsande flikiga blad. Det blommar om våren i vitt och lyser upp hösten med röda bär och granna höstfärger. Trädet är sällsynt.

Det kinesiskt hagtornets röda, bittersöta bär som innehåller mycket C -vitamin används i stor utsträckning i Kina både till godsaker, mat och vin men också som en drog i den traditionella läkekonsten. Arten uppvisar en avvikande form med bär stora som krusbär (C. pinnatifida var. major) som odlas som nyttoväxt. Runt om i världen har man använt kinesisk hagtorn som dvärggrundstam för sina nära släktingar päron (Pyrus) och kvitten (Cydonia).

Det kinesiska hagtornet som vant sig vid ett jämnt inlandsklimat påbörjar tillväxten genast när vädret blir varmare om våren så växtplatsen måste väljas noga. Arboretum Mustilas träd kommer från Nordkorea och de har klarat sig bra under skyddande träd intill kafeet och vid Azaleasluttningen men sämre i det soliga Ketunmäki.

 

Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat