Carpinus caroliniana - amerikansk avenbok

Den amerikanska avenboken förekommer i naturligt tillstånd på stora områden i östra Nordamerika. Den klarar skugga och växer under de största trädena i skogen längs fuktiga stränder av sjöar och floder. Den växer som en mångstammig buske eller som ett litet träd med vacker krona. Barken är mörkt grå, slät och glänsande och framhäver upphöjningar i stammen som på spända muskler.

Den amerikanska avenbokens blad har flere kraftiga par av ådror i samma riktning vilket gör att bladen får ett vackert vågformigt utseende. Om hösten utvecklas fröhängen som påminner om papperslyktor och bladen färgas i gula, orangefärgade eller röda nyanser.

De amerikanska avenboken är populär som prydnadsträd i Nordamerika och den anses vara mera vinterhärdig än den europeiska avenboken (C. betulus). I Europa förekommer busken mest i specialsamlingar. De amerikanska avenbokarna inom Arboretum Mustila hämtades under en fröinsamlingsresa år 1996 med två fröpartier ett från Ontario i Kanada och ett från Vermont i New England. Trädets diskreta charm kan lätt försvinna i arboretets frodiga och rikliga vegetation men om hösten lägger man säkert märke till de ståtliga höstfärgerna.

 

Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
carpinus_caroliniana_lehdet_jsaarinen.jpg