Actinidia kolomikta - kameleontbuske

Kameleontbuskens brokiga blad väcker uppmärksamhet redan på avstånd. På försommaren verkar det som om någon skulle ha dragit vit färg över de yttre delarna av bladen. Efter blomningen avtonas den vita färgen och blir rödaktig. Kameleontbusken är i allmänhet en tvåbyggare dvs rankan har separata hon- och hanplantor. Däremot är rankor med sitt genetiska ursprung i kyliga områden oftast samkönade, dvs samma ranka har både hon- och hanblommor. Underarten 'Annikki' är en sådan och den kan ibland hittas i våra plantskolor. Den mest odlade vitfläckiga rankan är en hanplanta.

Honplantornas blad är oftast enfärgat gröna men deras bär gör dem intressanta. Bären är avlånga och varierar mellan 2-4 cm i längd och 1 - 1,5 cm i tjocklek. De smakar som kiwi, och rankan hör till samma släkt som äkta kiwi (Actinidia deliciosa). När bären väl mognat har de fina aromer av skogsbär. Bären mognar i olika takt och skall användas omedelbart eftersom mogna bär inte håller sin fräschör när de en gång plockats och råa bär har en motbjudande smak.

Kameleontbusken har dessutom vackra, vita blommor, som lätt kommer i skymundan av lövverket, medan deras pikanta dofter känns igen på tiotals meters avstånd. Bäst kommer blommorna till sin rätt när rankan växer i pergola- eller portalkonstruktioner.

 

Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
actinidia_kolomikta_siemen_latvia_jreinikainen.jpg
actinidia_kolomikta_jreinikainen.jpg