Acer shirasawanum - shirasawalönn

Shirasawalönnen är ett långsamtväxande träd eller mindre buske, vars underart 'Aureum' är en populär prydnad i mellaneuropeiska trädgårdar. Orsaken till populariteten hittas i det synnerligen vackra men långsamma växtsättet och i lövverkets ljusa nyanser om våren vilka sedan håller i sig under hela växtperioden. Till hösten får trädet vackra höstfärger. Blommorna och fröernas flygvingar är röda.

Arten växer naturenligt i Japan i busklagret under skuggande träd. För att ta vara på det sparsamma ljuset sätter sig bladen tätt i nivåer vid sidan av varandra på horisontella grenar som böjer sig vackert uppåt och åt sidorna och ger på så sätt busken det urjapanska intrycket bekant hos flertalet växter i Fjärran Östern. I direkt sol lider bladen av solgasset och i trädgården skall shirasawalönnen helst ha en halvskuggig växtplats i skydd av andra träd.

Hos oss har shirasawalönnen ansetts känslig och man har inte ännu tillräcklig erfarenhet av trädets härdighet. De shirasawalönnar som planterats i Rhododendrondalen på Arboretum Mustila är ännu unga men har tillsvidare klarat vintrarna bra. De härstammar från bergen i mellersta Japan och man hoppas att deras vinterhärdighet skall vara bättre än härdigheten hos trädgårdsvarianterna.

 

Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
acer_shirasawanum2_ojussila.jpg