Abies grandis - kustgran

Kustgranen hör till jätteträden inom den subtropiska delen av regnskogarna på den Nordamerikanska västkusten. På de bästa växtplatserna kan den uppnå höjder kring 70 m. Till sitt växtsätt är kustgranen regelbundet kägelformad och känns lätt igen på sina långa kamliknande barr i grenverket.

Kustgranen hör till ett maritimt klimat med varma dalgångar. I Europa klarar den sig bra t ex på de Brittiska Öarna. Försöken att odla den i Finland har oftast rönt en tidig död i frostskador. Ett antal träd som klarat sig bra låter ändå förstå, att ett noggrant urval av plantor av ett tillräckligt nordligt och kontinentalt ursprung nog klarar sig i de sydligaste delarna av Finland.

Kustgranen som Arboretum Mustila erhöll 2003 har åtminstone tillsvidare klarat sig bra. Den kommer ursprungligen från Klesilkwa- flodens dalgångar öster om Kaskadbergen. Ett skyddat läge i nordsluttningen och ett rikligt snötäcke är bra för den tidiga utvecklingen under vilken kustgranens barr är känsliga för frost och vårsol.

 

Ryhmittely
Havupuut
Abies grandis @Skotlanti ©jr