UKK: 30. Pterocarya rhoifolia - japaninsiipipähkinä

Luontainen levinneisyys

Japaninsiipipähkinä on kotoisin Japanin etelä- ja keskiosista. Pohjoisella Hokkaidon saarella sitä ei esiinny. Sitä kasvaa tulvakorvissa ja suon reunoilla sekä jokien ja järvien rannoilla.

Lajikuvaus

Siipipähkinöillä on näyttävät saarnimaiset, parhaimmillaan jopa 40 cm pitkät ja 15-21-lehdykkäiset lehdet sekä 20-40 cm pitkät roikkuvat hedelmänorkot, joihin “siipipähkinät” ovat kiinnittyneet. Roikkuvat norkot antavat puulle loppukesästä hyvin erikoisen ilmeen. Ruskistuvat siemennorkot pysyvät puussa vielä pitkään lehtien putoamisen jälkeen. Puut kasvavat meillä 8- 12 metriä pitkäksi.

Menestyminen sekä viljely meillä ja muualla

Laji on osoittautunut kestäväksi III-vyöhykkeen lämpimillä kasvupaikoilla. Sitä on viljelty Suomessa ainakin 1920-luvulta lähtien, jolloin Mustilaan saatiin siementä suoraan Japanista. Maailmalla japaninsiipipähkinä on viljeltynä hyvin harvinainen.

Käyttö

Puut ovat komeimmillaan pihojen ja puistojen suojaisilla paikoilla, kuten rakennusten seinustoilla, metsän reunassa tai erityisesti veden äärellä kasvaessaan. Juglandaceae-heimon puut ovat tunnettuja arvokkaasta puuaineestaan. Saksanpähkinästä saatava pähkinäpuu aseenperissä ja korulippaissa tai hikkoripuutavara tennismailoissa ovat tästä hyviä esimerkkejä. Myös siipipähkinöillä on mielenkiintoinen tummanruskea rungon poimuja ja oksakohtia aaltoillen myötäilevä sydänpuu ja kontrastina kirkkaan vaalea pintapuu.

Kasvupaikkavaatimukset

Siipipähkinä tarvitsee ravinteikkaan, kostean ja syvämultaisen kasvupaikan. Maan eteläisimmissä osissa laji menestyisi ilmeisesti melko hyvin myös kosteassa savipitoisessa maassa. Siipipähkinän suurin ongelma on sen arkuus keväthalloille, jolloin hallaöinä lehdet hyvin helposti paleltuvat mustuen. Hallanarkuus tulee ottaa huomioon kasvupaikkaa valittaessa.

Lisäys ja taimikasvatus

Siipipähkinä kylvetään syksyllä ulos tai säilytetään hiekattuna jääkaapissa talven yli kevätkylvöön asti. Siemen ei välttämättä tarvitse mitään esikäsittelyjä itääkseen. Halutessa voidaan siemen kylmäkäsitellä 30 päivän ajan. Siemen kylvetään siten, että se peittyy ohuelti hiekkakerroksen alle. Taimet koulitaan lehtipuiden kasvatuskennoihin ja kasvatetaan niissä kaksi vuotta. Taimet kehittyvät suotuisissa oloissa nopeasti ja ovat jo viidessä vuodessa parimetrisiä puunalkuja.
 

Suku
Pterocarya
Laji
rhoifolia
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat