Cercidiphyllum japonicum - (pikkulehti)katsura

Katsura on kotoisin Japanissa, missä sitä kasvaa kaikilla saarilla.

Katsura on jopa 30 metrin pituiseksi kasvava lehtipuu, joka meillä jää tätä huomattavasti pienemmäksi, 3-6 metrin pituiseksi pikku puuksi. Kuori on jo nuorena uurteinen, väriltään harmaa. Lehdet ovat melkein pyöreitä, nyhälaitaisia, päältä vihreitä ja alta sinivihreitä. Ne saavat keltaisen syysvärin. Kukat ja hedelmät ovat vaatimattomia. Katsura on kaksikotinen ja eri sukupuolet saattavat olla hieman eri kokoisia ja mallisia.

Katsuraa on viljelty meillä harvinaisena jo vuosikymmenien ajan. Se on menestynyt melko hyvin I-III vyöhykkeillä. Paremmin valitulla siemenalkuperällä voitaisiin saada aikaan kenties parempi emopuusto nykyiseen verrattuna. Katsura on meillä usein tuntematonta alkuperää. Muualla maailmassa se on yleisesti viljelty ja tunnustettu koristelaji.

Menestyäkseen kunnolla katsura vaatii kosteaa, syvämultaista maata, joka ei saa routia. Se tulee toimeen kuitenkin myös kuivemmalla paikalla. Tällöin siitä ei kehity kuitenkaan kaunista puuta. Valoisuuden suhteen se ei ole yhtä vaatelias vaan sietää kevyttä varjoa.

Katsuraa lisätään siemenestä ja kasvullisesti pistokkaista. Näiden täytyy kuitenkin olla nuorista, 1-vuotiaista taimista otettuja. Siemen on lyhytikäistä eikä kestä pitkää varastointia. Se itää ilman minkäänlaista käsittelyä. Siementä ei myöskään peitetä. Taimet ovat hyvin nopeakasvuisia. Ne koulitaan lehtipuille soveltuviin kasvatusastioihin tai kennoihin. Näistä ne voidaan edelleen siirtää peltoon tai suurempiin astioihin. Pellossa riittää jatkokasvatukseen 2-4 vuotta. Katsura muodostaa voimakkaan juuriston, eikä sen tulisi antaa kasvaa kovin suureksi ennen lopullista istutusta. Kasvatus on hyvin helppoa. 

Suku
Cercidiphyllum
Laji
japonicum