Ulsike 1993: 36. Actinidia arguta - japaninlaikkuköynnös

Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.

koe-erän tunnus: K09-93-006

alkuperä: Vladivostok, Venäjä

Japaninlaikkuköynnös on kotoisin Japanista sekä Kiinan koillisosista ja Venäjältä. Laikkuköynnökset ovat joko tukeen nojaavia köynnöksiä tai rentoja pensaita. Suomessa viljellään koristekasveina kolmea lajia, joista kiinanlaikkuköynnös (A. kolomikta) on yleisin. Viljeltävät kiinanlaikkuköynnökset ovat yleensä pistokasmonistettuja hedeyksilöitä, joiden lehdet ovat koristeellisen laikullisia. Japaninlaikkuköynnös on kuitenkin lehdiltään tasaisen vihreä.

Laikkuköynnökset ovat läheistä sukua kiiwille (A. sinensis), joka on kotoisin Etelä- Kiinasta. Niinpä japaninlaikkuköynnöksenkin hedelmät ovat syötäviä ja erittäin C-vitamiinipitoisia. Hedelmä on 2 cm vihertävä marja. Koska laikkuköynnökset ovat kaksikotisia kasveja, hedelmiä tuottamaan tarvitaan sekä emi- että hedeyksilöitä. Japaninlaikkuköynnös on meillä suhteellisen harvoin viljelty laji, jota ei ole pidetty kestävänä aivan eteläisintä Suomea lukuunottamatta. Lämpimälle seinustalle istutettuna japaninlaikkuköynnös olisi kuitenkin käyttökelpoinen ja mielenkiintoinen erikoiskasvi, jonka meille sopivia kantoja kannattaa ja tulee etsiä.

Japaninlaikkuköynnöksen siemen ei idä ilman pitkää esikäsittelyä, joka koostuu lämpö- ja kylmäkäsittelystä. Siemen suositellaan kylvettäväksi kesällä suojaiselle alustalle. Kylvös peitetään kevyesti hiekalla. Kesän aikana siemen saa tarvitsemansa lämminkäsittelyn ja talven aikana kylmäkäsittelyn. Siemen itää normaalisti seuraavana keväänä.

Suku
Actinidia
Laji
arguta
Ulsike
1993