Skip to main content

Atsalearinne

Posted in

Atsalearinne on uusimpia Mustilan kokeilualueista, ja rakennettu 1980- ja 1990-lukujen taitteessa. Alueelle on yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa istutettu noin 4000 atsaleaa. Tarkoituksena on valita risteytystaimista Suomen ilmastoon soveltuvia eri värisiä ja eri aikaan kukkivia atsalealajikkeita.

Emolajeista mainattakoon mm. kelta-atsalea (Rhododendron luteum), kanadanatsalea (R. canadense) ja japaninatsalea (R. japonicum). Jalostusprojektin atsaleoita on istutettu pienempinä ryhminä myös muualle Arboretumiin, muun muassa Tuijalaaksoon.

Kasvupaikkana Atsalearinne on suhteellisen kuiva ja karu, mikä johtuu ohuesta ja karkeasta maaperästä. Lisäksi aurinko paistaa rinteelle valtaosan päivästä, mikä tekee siitä kuuman ja paahteisen. Turvepenkkeihin istutetut atsaleat ovat kuitenkin viihtyneet erittäin hyvin, mikä osoittaa oikein osunutta paikan valintaa.

Atsaleojen alapuolella rinne vaihettuu reheväksi lehtomaaksi, johon on istutettu monia vaateliaita lehtipuita ja pensaita, mm. magnolioita (Magnolia spp.), saarnia (Fraxinus spp.) ja jalavia (Ulmus spp.) sekä eksoottinen seitsensormiaraalia (Kalopanax septemlobus).