Skip to main content

UKK: 20. Cercidiphyllum japonicum - katsura

Luontainen levinneisyys

Katsura on kotoisin Japanista, jossa sitä kasvaa kaikilla saarilla.

Lajikuvaus

Katsura on jopa 30 metrin pituiseksi kasvava lehtipuu, joka meillä jää tätä huomattavasti pienemmäksi, 5-8 metrin pituiseksi pikkupuuksi. Kuori on jo nuorena uurteinen, väriltään harmaa. Lehdet ovat melkein pyöreitä, nyhälaitaisia, päältä vihreitä ja alta sinivihreitä. Ne saavat keltaisen syysvärin. Kukat ja hedelmät ovat vaatimattomia.

Menestyminen sekä viljely meillä ja muualla

Katsuraa on viljelty meillä harvinaisena. Se on menestynyt melko hyvin I-III-vyöhykkeillä, vaikka onkin joskus pensastava. Paremmin valitulla siemenalkuperällä voitaisiin saada aikaan kenties parempi emopuusto nykyiseen verrattuna. Katsura on meillä usein tuntematonta alkuperää. Muualla maailmassa se on yleisesti viljelty ja arvostettu koristelaji.

Käyttö

Katsura on sovelias yksittäispuuksi tai muutaman puun ryhmiin.

Kasvupaikkavaatimukset

Menestyäkseen kunnolla katsura vaatii kosteaa, syvämultaista maata, joka ei saa routia. Se tulee toimeen kuitenkin myös kuivemmalla paikalla, tällöin siitä ei kehity kuitenkaan kaunista puuta. Valoisuuden suhteen se ei ole yhtä vaatelias, vaan sietää kevyttä varjoa.

Lisäys ja taimikasvatus

Katsuraa lisätään siemenestä ja kasvullisesti pistokkaista. Näiden täytyy kuitenkin olla nuorista, l-vuotiaista taimista otettuja. Siemen on lyhytikäistä eikä kestä pitkää varastointia. Se itää ilman minkäänlaista käsittelyä. Siementä ei myöskään peitetä. Taimet ovat hyvin nopeakasvuisia. Ne koulitaan lehtipuille soveltuviin kasvatusastioihin tai kennoihin. Näistä ne voidaan edelleen siirtää peltoon tai suurempiin astioihin. Pellossa riittää jatkokasvatukseen 2-4 vuotta. Katsura muodostaa voimakkaan juuriston, eikä sen tulisi antaa kasvaa kovin suureksi ennen lopullista istutusta.

Kasvin perustiedot
Suku: 
Cercidiphyllum
Laji: 
japonicum

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin