Skip to main content

Ulsike 1996: 91. Viburnum sargentii - rusoheisi

Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.

koe-erän tunnus: K09-95-295

alkuperä: Sahalin, Dolinski

Rusoheisi on läheistä sukua kotimaiselle koiranheidelle (V. opulus), joka kasvaa luontaisena Kajaanin korkeudella asti, rannikolla ja Tornionjokilaaksossa vielä pohjoisempana. Rusoheisi on itäinen laji, jonka levinneisyys rajoittuu Japanin saarille, Sahalinille ja mantereella Koreasta Kiinan itäosiin sekä Venäjälle.

Rusoheisi poikkeaa koiranheidestä lähinnä erilaisen lehtimuodon, tumman rungon ja kukintojen perusteella. Kukinnon steriilit laitakukat saattavat olla jopa 3 cm läpimitaltaan. Lajin kasvupaikkavaatimukset eivät juuri poikkea koiranheidestä. Luontaisia kasvupaikkoja lajille ovat ravinteikkaat korvet sekä tuoreet varjoisat metsänpohjat.

Heisien siemenet vaativat pitkän lämpökäsittelyn ja kylmäkäsittelyn. Siemenet on siten parasta kylvää ulos jo alkukesästä.
 

Kasvin perustiedot
Suku: 
Viburnum
Laji: 
sargentii

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin