Skip to main content

Rhododendron catawbiense - virginianalppiruusu

Rhododendron catawbiense on kotoisin Itä-Yhdysvalloista, Appalakkien vuoristosta ja on yksi kylmänkestävimmistä isolehtisistä alppiruusuista. Se on myös yksi ensimmäisistä Eurooppaan tuoduista alppiruusulajeista ja useimmat 1800-luvun "klassiset" alppiruusulajikkeet ovat sen risteymiä kaukasianalppiruusun (R. caucasicum), nukka-alppiruusun (R. smirnowii) ja Rhododendron ponticumin kanssa.  Näitä klassisia lajikkeita kasvaa myös Mustilassa.

Luonnosta kerättyä Rhododendron catawbienseä saatiin Arboretum Mustilaan 1990-luvulla kolmea eri alkuperää. Yksi on korkeakasvuista muotoa ja saatiin professori P. M. A. Tigerstedtin välityksellä appalakkienalppiruusun (R. maximum) nimellä. Kaksi muuta alkuperää tulivat Anu Väinölän välityksellä ja ne on kerätty Pohjois-Carolinan Roan Mountainin ja Mt. Mitchellin huipuilta lähes 2000 metrin korkeudesta. Viimemainitut edustavat matalakasvuisia, Appalakkien ylimmillä huipuilla kasvavia muotoja. Ne ovat  Mustilassakin jääneet verraten matala- ja tiiviskasvuisiksi, mutta kukkineet runsaasti syvän violetein, lähes laventelinsinisin kukin.

Rhododendron catawbiensen parhaiden luonnonkantojen talvenkestävyys vaikuttaa alustavasti paremmalta kuin risteymäsyntyisten puistoalppiruusujen (R. Catawbiense -risteymäryhmä). Rhododendron catawbienseä on erityisesti Amerikassa käytetty runsaasti talvenkestävien alppiruusujen jalostustyössä ja Suomessa sitä on ehkä syyttä arveltu liian talvenaraksi.  Roan Mountainin alkuperä on Mustilassa talvehtinut moitteettomasti melko avoimella ja kuivalla kasvupaikalla ja siitä saisi oivallisen viherrakennuskasvin ainakin vyöhykkeille I ja II.

Kasvin perustiedot
Suku: 
Rhododendron
Laji: 
catawbiense

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin