Skip to main content

Pinus cembra - siperiansembra(mänty)

Avainsana(t)

Siperiansembra on siperianpihdan ohella vanhimpia koristehavupuitamme. Laji on kaunis tuuhea pyöreälatvuksinen koristepuu ja menestyy hyvin koko Suomessa, mutta kerrotaan, että viime vuosisadan puolella lajin viljelyä pyrittiin edistämään myös sen vuoksi, että sembramännyn suurikokoisista siemenistä saisi nälkävuosina jatketta niukkaan ruokalistaan.

Maailmalla kasvaa runsaasti mäntyjä, joiden siemenet ovat suurikokoisia ja yleensä maukkaita. Siemeniä kerätään yhä nykyään ravinnoksi, mutta tiedetään, että mm. Kalliovuorten intiaanien talviravinnossa sikäläisten sembralajien siemenet saattoivat olla hyvin merkittävä lisä. Tiedetään myös että Etelä-Euroopassa jo antiikin ajoista lähtien on viljelty pinjaa (Pinus pinea) sen suurten syötävien siementen vuoksi.

Sembramänty erotetaan kahdeksi eri roduksi, jotka kasvavat toisista erillään. Alppisembra esiintyy Alpeilla ja pieninä esiintyminä Tatralla sekä Karpaateilla. Täällä laji kasvaa vuoristometsien ylimmissä osissa yhdessä kuusen, euroopanlehtikuusen sekä vuorimännyn kanssa. Siperiansembra, jota meillä kasvavat sembrat useimmiten ovat, kasvaa laajalla alueella Amurin alueen länsipuolelta Uralin länsipuolelle saakka viimeisten esiintymien ulottuessa aina Vienanjoelle asti.

Sembramänty vaatii avonaisen kasvupaikan ja mielellään tuoreen, ravinteikkaan maan. Venäjällä puu kasvaa myös usein soistuneilla mailla ja jopa paksuturpeisilla rahkasoilla. Laji mainitaan myös hyvin pitkäikäiseksi saavuttaen jopa 800- 1200 vuoden iän. Teoreettisesta pitkäikäisyydestään huolimatta sembrat ovat meillä lähes aina ränsistyneet alaoksiltaan jo melko varhain 50-60 v. iällä ja muuttuneet ainakin koristepuina vähemmän viehättäviksi. Mutta siihen asti puu usein on latvusmuodoltaan mitä kaunein ja tasaisen tuuhea.

Sembramänty on makedonianmännyn ohella ainoa meillä kokeiltu 5- neulasmänty, jota ei sanottavammin vaivaa viisineulasmäntyjen tervasroso (Cronartium ribicola). 

Sembran puuaineella on monipuoliset käyttöperinteet. Eräänä mielenkiintoisena yksityiskohtana voidaan mainita, että Siperiassa vaatekaappeja ja kirstuja rakennettiin sembrasta koska uskottiin, ettei koi viihtyisi niissä sembran erityisen tuoksun takia, joka itse asiassa on hyvin miellyttävä.

Kasvin perustiedot
Suku: 
Pinus
Laji: 
cembra

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin