Skip to main content

Fraxinus excelsior - (lehto)saarni

Saarni (l. lehtosaarni) on kasvupaikkansa suhteen jaloista lehtipuistamme vaateliain. Myös saarnen viljelyalue Suomessa lienee suppein huolimatta siitä, että sen luontaisia esiintymiä tavataan mm. tammea pohjoisempana. Saarni kasvaa muiden jalojen lehtipuidemme tavoin Suomessa aivan levinneisyysalueensa pohjoisreunalla. Lehtosaarnen luontainen levinneisyys ulottuu lännessä Brittein saarilta ja Pohjois-Espanjasta aina Musta meren itäpuolelle. Ylempänä pohjoisessa saarnimetsät eivät ulotu yhtä kauas itään kuin esim. vaahteralla tai lehmuksella.

Mikäli saarnia halutaan viljellä koristepuuna ylempänä Keski-Suomessa täytyy vaihtaa saarnilajia. Kotimaista saarnea parempi talvenkesto on ainakin pohjoisamerikkalaisella punasaarnella (F. pennsylvanica) sekä mantsuriansaarnella (F. mandshurica), jotka molemmat pohjoista siemenalkuperää käyttäen menestyisivät ainakin Kajaanin korkeudella. Myös märillä korpisoilla kasvava pohjoisamerikkalainen mustasaarni (F. nigra) isokokoisena ja suorarunkoisena olisi kokeilemisen arvoinen.

Saarni kestää nuorena voimakasta varjostusta ja varsinkin hallanaroilla paikoilla saarnien suojana voisikin olla aluksi verhopuustoa. Toisaalta saarnea, joka ei niin helposti haaroitu ja jolle ei muodosta vesioksia valossakaan, voi kasvattaa väljemmässäkin toisin kuin esimerkiksi tammea. Myöhemmin puu tarvitsee valoa ja kehittyy hyvällä kasvupaikalla komearunkoiseksi pihapuuksi.

Mikäli pyritään laadukkaiden sahatukkien kasvattamiseen saarni ja tammi olisivat ehkä ne jalot lehtipuut, jotka helpoiten kasvaisivat suhteellisen suora- ja yksirunkoisina puina. Toki metsälehmus kuuluisi myös tähän ryhmään, mutta lehmuksen pehmeän puuaineen teollinen käyttö on hyvin rajoitettua.

Saarni puhkeaa lehteen lehtipuistamme viimeisenä ja pudottaa lehdet ensimmäisten joukossa tehden näin vaihtelua maisemaan. Siemenkimput säilyvät puussa pitkälle talveen, kunnes jää ja tuuli repii ne irti.

Saarnen vaaleahko puuaines on kovaa ja sitkeää, mikä on tehnyt puulajin suosituksi työkalujen varsimateriaalina, urheiluvälineissä, huonekaluissa ja mm. parketeissa. Öljypuukasveihin (Oleaceae) kuuluvan saarnen lehtiä ja siemeniä on kansanlääketieteessä käytetty monenlaisten vaivojen hoitoon. Saarnen lehvät ovat myös hyvää karjanrehua.

Lehtipuiden taimien uhkana ovat yleensä myyrät, jänikset sekä peurat ja hirvet. Myyrien ja jänisten kohdalla voidaan kuitenkin todeta, että saarni ja lehmus olisivat ne lajit, jotka jaloista lehtipuista ensimmäisenä voitaisiin jättää suojaamatta. Mikäli tuhon kuitenkin tapahtuu, voimakkaasti vesova saarnen kanto tekee uuden elinvoimaisen vesapuun.

Kasvin perustiedot
Suku: 
Fraxinus
Laji: 
excelsior

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin