Ulsike 1995: 69. Abies holophylla - ussurinpihta

Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.

koe-erän tunnus: K09-95-051

alkuperä: Vladivostok, Venäjä

Ussurinpihta on lupaavista yksittäisistä kokeiluista huolimatta jäänyt hyvin harvinaiseksi meillä Suomessa. Kestäviä ja komeita yksilöitä löytyy mm. Mustilan arboretumista sekä komeana metsikkönä Bromarvin Solbölessä.

Ussurinpihdan puuaines on purppurapihdan ja harmaapihdan tavoin muita pihtoja tummempaa sekä hieman kovempaa ja raskaampaa.

Laji kasvaa luontaisesti Koreassa, Itä-Mantsuriassa sekä Amurin alueen vuoristometsissä, useimmiten sekapuuna mm. seuraavien lajien kanssa: Tilia amurensis, Fraxinus mandshurica sekä Ulmus japonica. Lajin katsotaan olevan läheistä sukua Japanin metsätaloudellisesti tärkeimmälle pihdalle: momille (Abies firma).

Ussurinpihdalla on varsinkin nuorena pistävän terävä, yksikärkinen neulanen. Neulaset ovat myös alta helakan vihreitä. Alimmat pitkät neulaset kääntyvät kampamaisesti, ylemmät kasvurangan neulaset puolestaan kasvavat tiheinä ylös ja sivuille kaartuen. Runko helpeilee jo nuorena hyvin voimakkaasti eikä sillä ole pihdoille tyypillistä sileää pihkarakkulaista kuorta.

Laji itää melko hitaasti, mutta siemenen voi lioituksen jälkeen kylvää heti.

Suku
Abies
Laji
holophylla
Ulsike
1995