Ulsike 1994: 57. Viburnum lentago - kiiltoheisi

Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.

koe-erän tunnus: K09-93-189

alkuperä: tuntematon, lisäyslähde Morden, Manitoba, Kanada

Kiiltoheisi on pohjoisimpia sukunsa edustajia Pohjois-Amerikassa. Sen luontainen esiintymisalue ulottuu hyvän matkaa Kanadan puolelle, ja sen on todettu menestyvän meillä ainakin IV-vyöhykkeellä. Mahdollisesti tämä koristeellinen pensas tai pieni puu menestyy hiukan pohjoisempanakin.

Kiiltoheisi on pystyhaarainen pensas. Kotiseudullaan se saattaa kasvaa jopa 6 m mittaiseksi mutta jäänee meillä pienemmäksi, 3-4 metrin mittaiseksi. Lehdet ovat päältä kiiltäviä ja saavat kauniin, punaoranssin syysvärin. Kasvi kukkii valkoisin, miedosti tuoksuvin kukin ja hedelmä on sinimusta marja, joka kypsyy syksyllä. Linnut käyttävät talvella marjoja ravinnokseen.

Tämä laji olisi erinomainen metsänreunapensas rikastuttamaan kulttuurialojen reunoja laajoinakin kasvustoina. Se viihtyy sekä avoimilla paikoilla että varjossa. Kiiltoheisi vaatii runsasravinteista, kosteaa maata kasvaakseen hyvin.

Siemen itää hyvin hitaasti ja saattaa vaatia jopa kaksi vuotta itämiseen. Siemen kylvetään ulos rikkakasveilta suojatulle kylvöalustalle ja kylvös pyritään pitämään kosteana.

Suku
Viburnum
Laji
lentago
Ulsike
1994