Rhododendron vaseyi - perhosatsalea

Yhdysvalloissa Pohjois-Carolinan vuoristossa kasvaa luontaisena perhosatsalea. Kukkien avautuessa sen lehdettömille oksille toukokuussa näky on kuin parvi kauneimpia perhosia olisi laskeutunut toivottamaan kesän tervetulleeksi. Kukat ovat yleensä sävyltään vaihtelevan vaaleanpunaisia, mutta myös valkokukkaisia lajikkeita on nimetty.

Poikkeuksena Rhododendron-suvun satojen luonnonlajien joukossa perhosatsalea on yksi harvoista, joka ei suostu risteytymään muiden suvun lajien kanssa. Eipä silti että perhosatsaleaa tarvitsisikaan jalostaa, sen siro kauneus on aivan omaa luokkaansa. Perhosatsalea kuuluu Rhodora-sektioon, johon luetaan sen lisäksi vain kanadanatsalea (R. canadense). Tosin edes kanadanatsalealle perhosatsalea ei ole kovinkaan läheistä sukua.

Perhosatsalea sopii hienosti metsäpuutarhaan muiden samantyyppisten kasvien, kuten kanadanatsalean, dahurianalppiruusun (R. dauricum) tai koreanalppiruusun (R. mucronulatum) seuraan. Perhosatsalean soisikin kasvavan jokaisessa metsäpuutarhassa. Se on helppohoitoinen ja silti omalla kesyttämättömällä tavallaan yksi sukunsa kauneimmista edustajista.

Suomenkielinen nimi
Perhosatsalea
Heimo
Ericaceae
Suku
Rhododendron
Laji
vaseyi
Koko
2–4 m, Suomessa jäänee 1–2 metriin.
Kotipaikka
Pohjois-Carolina, Yhdysvallat.
Kuvaus
Kesävihanta pensas. Lehdet soikeat, lehtien reunat usein aaltoilevat. Kukinta ennen tai yhtä aikaa lehtien puhkeamisen kanssa, kukat vaaleanpunaiset tai valkoiset. Leveän suppilomainen teriö on 2,5–3 cm pituinen ja halkaisijaltaan 5 cm, terälehtiä 5, joista 3 ylös- ja 2 alaspäin suuntautuneena.
Kasvupaikka
Aurinko–varjo, keski–runsasravinteinen, tuore, jopa märkä, humuspitoinen ja hapan kasvualusta
Menestyminen
Vyöhykkeet I–II (III).
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
rhododendron_vaseyi_ojussila.jpg
Location