Rhododendron schlippenbachii – kuningasatsalea

Kuningasatsalea on yleisimpiä pensaita Korean vuoristoiden valoisissa tammi- ja mäntymetsissä sekä puurajan yläpuolella. Se on yksi kaikkein kauneimmista atsalealajeista ja arvostettu koristekasvi niissäkin maissa, jossa menestyvät lukemattomat meillä talvenarat atsaleat. Se sietää kalkkipitoista maata useimpia sukulaisiaan paremmin.

Kuningasatsalea on vaihtelevan korkuinen kesävihanta pensas, jonka kasvutapa on kaunis ylöspäin hieman saarnen latvuksen tapaan kaareutuvine oksineen. Leveän vastapuikeat lehdet ovat kauniina kiehkuroina versojen kärjissä, ja ne saavat syksyisin oranssin tai punaisen syysvärin. Suuret, leveät ja avoimet kukat avautuvat toukokuun lopulla, alkuperästä riippuen samaan aikaan kuin lehdet puhkeavat tai jo hieman aiemmin. Kukat ovat vaalean ruusunpunaisia ja niissä on punertavanruskea kuvio.

Kuningasatsaleaa on pidetty hyvin arkana ja vaateliaana lajina. Mustilassa pensaat ovat kuitenkin menestyneet erinomaisesti Pohjoisrinteellä tavallisessa kangasmetsämaassa. Istutuksessa on useita alkuperiä 1976 keruumatkalta Etelä-Koreasta, ja tästä johtuen pensaiden koossa, kukinnassa ja kasvurytmissä on selviä eroja. Hitaasti lämpenevällä pohjoisrinteellä aikainen ja hallanarka kukinta onnistuu hienosti useimpina vuosina. Aurinkoisilla, lämpimillä paikoilla kuningasatsalea kärsii helposti keväthalloista ja pihapiirissä se on syytä sijoittaa esimerkiksi rakennuksen pohjoispuolelle.

Suomenkielinen nimi
Kuningasatsalea
Heimo
Ericaceae
Suku
Rhododendron
Laji
schlippenbachii
Koko
1–2,5 m.
Kotipaikka
Mantšuria, Korea, Vladivostokin ympäristö.
Kuvaus
Kesävihanta pensas, jonka lehdet ovat yleensä viisittäin oksien kärjissä. Kukkii toukokuun lopulla ennen lehtimistään isoin, vaalean ruusunpunaisin kukin.
Kasvupaikka
(Aurinko–)puolivarjo(–varjo), keski- tai runsasravinteinen, tuore, runsaasti hiekkaa ja humusta sisältävä maa.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–II (III). Keväthalloille herkkä.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
rhododendron_schlippenbachii_kukinta_jsaarinen.jpg