Rhododendron hypoleucum - idänpursu

Suopursu on alppiruusu! Pursujen (Ledum) suku yhdistettiin alppiruusujen Rhododendron-sukuun 1990 perustuen molekyylisystematiikan tutkimuksiin. Suomalainen tutkija Harri Harmaja on nimennyt uudelleen useimmat tunnetut pursulajit, mukaan lukien tutun suopursumme, jonka tieteellinen nimi on nyt Rhododendron tomentosum (ent. Ledum palustre). Pursut risteytyvät eräiden alppiruusujen kanssa, mikä osaltaan todistaa sukulaisuussuhteesta.

Itä-Aasiassa kasvaa useita pursulajeja, joiden tutkiminen ja tarkka määrittely on vielä osin kesken. Idänpursu (R. hypoleucum) muistuttaa kukinnaltaan kotimaista suopursua, mutta idänpursun lehdet ovat leveämmät ja kookkaammat ja kasvu voimakkaampaa. Lehtien alapinnalla on runsaasti valkoisia, kiharaisia karvoja ja niukasti ruskeita karvoja. Idänpursu on saatu Mustilaan siemenkeruumatkalta Amurinmaalta 1976, ja vuodesta 1980 lähtien pensaat ovat menestyneet hyvin Tuijalaaksossa pitkospuiden vieressä, josta ohikulkijat löyhyttelevät nenäänsä lehtien pistävää tuoksua.

Suomenkielinen nimi
Idänpursu
Heimo
Ericaceae
Suku
Rhododendron
Laji
hypoleucum
Koko
0,5–1 m.
Kotipaikka
Japani ja Sahalinin saari.
Kuvaus
Ainavihanta pieni pensas. Valkoiset kukat pyöreässä kukinnossa kuten suopursulla, mutta lehdet ovat leveämmät ja alta valkoisen karvan peittämät harvoine ruskeine karvoineen. Lehdet tuoksuvat.
Kasvupaikka
Aurinkoisesta varjoisaan, keski- tai runsasravinteinen, tuore, ilmava ja hapan kasvualusta.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–VII.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
rhododendron_hypoleucum_kukinta_jsaarinen.jpg
Location