Rhododendron brachycarpum var. tigerstedtii - mustilanalppiruusu

Vuonna 1930 saatiin Koreasta alppiruusulajin siemeniä nimellä Rhododendron chrysantum Pallas. Tämä nimi on toisintonimi ohotanalppiruusulle (R. aureum Georgi). Laji osoittautui kuitenkin ennen tuntemattomaksi japaninalppiruusun (R. brachycarpum) alalajiksi, joka nimettiin vuonna 1970 mustilanalppiruusuksi (Rhododendron brachycarpum subsp. tigerstedtii). Sittemmin sen taksonominen asema on kyseenalaistettu, sillä japaninalppiruusu on muutenkin hyvin monimuotoinen. Sen Koreassa kasvavat muodot ovat kuitenkin selvästi japanilaisia kookkaampia kaikilta osiltaan ja kukkien kuvio on vihertävä, kun se japanilaisilla muodoilla on punertava tai kellertävä, ja niillä on taipumus kasvaa lähes puumaisiksi. 

Mustilanalppiruusua on Mustilaan saatu itse asiassa kahteen otteeseen: vuonna 1976 Pohjoismaisen arboretumtoimikunnan retkikunta keräsi sitä Etelä-Korean Sorak-sanilta, joka sijaitsee 38. leveyspiirin tuntumassa. Vuoden 1930 keruun keruupaikka on Pungsan nykyisen Pohjois-Korean puolella.  

Mustilanalppiruusu on aukealla ja paahteisella taimitarhallakin säilynyt ilman suojaa täysin vahingoittumattomana. Sen poikkeuksellisen hyvä talvenkesto on ollut perustana Suomessa tehdylle alppiruusujen jalostustyölle, jonka tuloksena on syntynyt monia uusia talvenkestäviä lajikkeita.

Suku
Rhododendron
Laji
brachycarpum var. tigerstedtii