Rhododendron - alppiruusu 'Suomi 100'

Professori Peter M. A. Tigerstedt teki Mustilassa kesäkuussa 1995 sarjan risteytyksiä, joiden tavoitteena oli tuottaa talvenkestävä keltakukkainen alppiruusu. Siihenastiset keltaiset alppiruusulajikkeet ja niiden jalostuksen pohjana olleet keltakukkaiset villialppiruusut olivat kaikki liian talvenarkoja Suomeen. Ensimmäinen uudesta risteytyssarjasta valittu lajike julkistettiin ja tuli myyntiin 2017, jolloin se sai Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi lajikenimen 'Suomi 100'. Lajikkeen risteytysemona on ollut kestävyydestään tunnettu mustilanalppiruusu (R. brachycarpum ssp. tigerstedtii) ja pölyttäjänä 'Lemonade', jonka siitepöly saatiin Yhdysvalloista.

'Suomi 100' kukkii hieman alppiruusujen pääkukintaa aiemmin toukokuun lopussa, suunnilleen samanaikaisesti 'Cunningham's White' ja 'Boule de Neige' -lajikkeiden kanssa. Kukat ovat huomattavan suuret, väriltään esikonkeltaiset. Väri on erityisen edukseen varjossa ja hämärässä, jolloin se on suorastaan hehkuva. Tämän värisävyn valokuvaaminen on haastavaa. Myös kevään lämpötilat vaikuttavat vuosittain värin voimakkuuteen. Lajikkeen lehdet ovat luonnostaankin vaaleanvihreät, mutta saattavat mennä suorastaan kloroottisen kelmeiksi taimivaiheessa, jolloin lajike vaatii muita alppiruusuja enemmän lannoitusta.

Lajikkeen talvenkestoa ei tarkkaan tunneta, mutta se on menestynyt erinomaisesti vyöhykkeillä I–II ja menestyy todennäköisesti pohjoisempanakin. Kuitenkin, kuten aina, mitä pohjoisemmaksi sitä yrittää istuttaa, sitä tarkempaa on huolehtia kasvupaikan sopivuudesta, kuten muillakin kasveilla.

(JS 2.5.2024)

Suomenkielinen nimi
Alppiruusulajike
Heimo
Ericaceae
Suku
Rhododendron
Lajike
'Suomi 100'
Koko
Noi 1,5 m pensas.
Kotipaikka
Viljelylajike
Alkuperä
Peter M. A. Tigerstedtin keltaisten alppiruusujen jalostussarja 1995. Lajikkeen valitsi P. M. A. Tigerstedt ja julkaisi Arboretum Mustila (2017). Perimä: R. brachycarpum ssp. tigerstedtii no. 109 (Mustila) × Rh. 'Lemonade' (Holden Arboretum).
Kuvaus
Aloittaa kukintansa hieman useimpia muita alppiruusuja aiemmin touko-kesäkuun taitteessa. Kukat suuret ja väriltään esikonkeltaiset.
Kasvupaikka
Puolivarjoisa kasvupaikka, tuore, ilmava ja hapan turpeen- ja hiekansekainen maa. Näyttää tarvitsevan useimpia muita alppiruusuja enemmän ravinteita ainakin nuorena.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–II(–III–?)
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
Alppiruusulajike 'Suomi 100'
Plants