Rhododendron - alppiruusu 'Raisa'

Kotimainen 'Raisa' on laakean pyöreähkö, matalakasvuinen alppiruusu. Emona on ollut mustilanalppiruusu (R. brachycarpum var. tigerstedtii) ja pölyttäjänä Mustilassa kasvava matala, punakukkainen japaninalppiruusuristeymä (R. brachycarpum).

'Raisa' on saanut nimensä Raisa Gorbatšovan mukaan, ja juuri tämän pensaan valitsi Mihail Gorbatšov hänelle lähetetystä neljästä lajike-ehdokkaasta nimettäväksi vaimonsa muistoksi. 'Raisaa' on lahjoitettu sata pensasta Pietariin Raisa Gorbatšovan sairaalan puistoon. Samalla lajikenimellä on aiemmin rekisteröity toinen alppiruusu ja tämän vuoksi suomalaista 'Raisaa' ei saa rekisteröidyksi kansainväliseen rekisteriin.

Pienet mutta intensiivisen punaiset kukat jäävät nopeasti uuden vuosikasvun kätköihin. Lehdistö on tuuhea ja peittävä. Pensas kasvaa kymmenessä vuodessa noin 70 cm korkuiseksi.

Suomenkielinen nimi
Alppiruusu
Heimo
Ericaceae
Suku
Rhododendron
Lajike
'Raisa'
Koko
80–120 cm pensas.
Alkuperä
Alppiruusujen ja atsaleojen jalostusohjelmat, Helsingin yliopisto yhteistyössä Arboretum Mustilan kanssa 1973–2000. Ohjelmien johtajana toimi P. M. A. Tigerstedt. Lajikkeen julkaisija Marjatta Uosukainen (2003).
Kuvaus
Tuuhea ja matalakasvuinen pensas. Kukat pienet, väriltään purppuranpunaiset.
Kasvupaikka
Puolivarjo–varjo, vähä- tai keskiravinteinen, hapan, kostea. Kukkii runsaammin puolivarjoisalla paikalla kuin varjossa.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–III (IV).
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
rhododendron_raisa_kristiantheqvist.jpg