Rhododendron - alppiruusu 'Pohjolan Tytär' ('Pohjola's Daughter')

'Pohjolan Tytär' tai 'Pohjola's Daughter', jolla nimellä lajike on kirjattu kansainväliseen rekisteriin, on tuuheakasvuinen matalahko pensas. On sanottu, että se on kauneimmillaan viherpensaana. Onhan sillä toki kauniit syklaaminpunaiset nuput ja hehkuvan vaaleanvioletit aaltoreunaiset kukatkin, mutta lumenpäälliset nuput valitettavasti paleltuvat jo -23°C pakkasella. Matalakasvuisena ja tuuheana 'Pohjolan Tytär' saa kuitenkin helposti lumisen peiton suojakseen.

Lajikkeen emona on ollut valkokukkainen, kestävyydeltään heikohko 'Cunningham's White' ja pölyttäjänä Mustilassa kasvava nukka-alppiruuusun (R. smirnowii) risteymä, jolta se on perinyt nukkapintaisten uusien versojen kauniin kasvun. Emoltaan se on perinyt taipumuksen kukkia uudelleen syksyllä. Nuppujen syksyinen aktivoituminen saattaa osaltaan vaikuttaa niiden huonoon talvehtimiseen.

'Pohjolan Tytär' kasvaa noin metrin korkuiseksi kymmenessä vuodessa, ja sen jälkeen se kasvaa enemmän leveyttä kuin korkeutta.

 

Suomenkielinen nimi
Alppiruusu
Heimo
Ericaceae
Suku
Rhododendron
Lajike
'Pohjolan Tytär'
Koko
70–120 cm, korkeuttaan leveämpi pensas.
Alkuperä
Alppiruusujen ja atsaleojen jalostusohjelmat, Helsingin yliopisto yhteistyössä Arboretum Mustilan kanssa 1973–2000. Ohjelmien johtajana toimi P. M. A. Tigerstedt. Lajikkeen julkaisija Marjatta Uosukainen (1992).
Kuvaus
Erittäin tuuheakasvuinen pensas. Vaaleanpunaiset kukat, jotka vaalenevat vähitellen. Lehtien alapinta ja uudet versot ohuen nukan peittämät.
Kasvupaikka
Puolivarjo–varjo, vähä–keskiravinteinen, hapan, kostea. Kukkii runsaammin puolivarjoisalla paikalla kuin varjossa.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–II (III–IV), menestyy hyvin lumen suojassa.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
rhododendron_pohjolan_tytar_kristiantheqvist.jpg