Rhododendron - alppiruusu 'Pink Parasol'

Vaaleanpunakukkainen 'Pink Parasol' on kaunismuotoinen ja runsaasti kukkiva yakushimanum-lajike. Lajikkeen rekisteröinyt amerikkalainen David Leach sai yakushimanalppiruusun (R. degronanum subsp. yakushimanum) siemeniä Englannista ja hän oli vakuuttunut, että hänen kasvattamansa 'Pink Parasol' ja sisartaimi 'Mist Maiden' olivat valintoja lajista. Monet ovat kuitenkin epäilleet, että siemenet eivät olleet puhdasta lajia, ja lajikkeissa on nähty selvänä nukka-alppiruusun (R. smirnowii) piirteitä.

'Pink Parasol' kukkii kesäkuussa vaaleanpunaisin kukin, jotka vaalenevat kukinnan edistyessä. Uusi kasvu on huomiotaherättävän kaunis nukkapeitteisine lehtineen. Lehtien alapinnan nukka antaa kuivuudensietoa ja lajike kannattaakin istuttaa valoisalle paikalle paremman kukinnan saamiseksi.

'Pink Parasol' on hidaskasvuinen ja saavuttaa reilun puolen metrin korkeuden vuosikymmenessä, mutta voi ajan mittaan kasvaa yli metrin korkuiseksi.

Suomenkielinen nimi
Alppiruusu
Heimo
Ericaceae
Suku
Rhododendron
Lajike
'Pink Parasol'
Koko
60–120 cm.
Alkuperä
Valinta yakushimanalppiruusun siementaimista, D.G. Leach, 1958. On epäilty, että perimässä olisi mukana nukka-alppiruusua, R. smirnowii.
Kuvaus
Erittäin tuuhea pallomainen pensas. Vaaleanpunaiset kukat peittävät pensaan kesäkuussa. Nukkapintaiset uudet versot ovat erityisen kauniit.
Kasvupaikka
Puolivarjo, vähä- tai keskiravinteinen, hapan, kostea. Kukkii runsaammin puolivarjoisalla paikalla kuin varjossa, sietää aurinkoa paremmin kuin monet muut alppiruusut.
Menestyminen
Vyöhykkeet I (II).
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
rhododendron_pink_parasol_turunsaaristo_kristiantheqvist.jpg