Rhododendron - alppiruusu 'Pekka'

Kotimaisen jalostusohjelman parhaisiin tuloksiin kuuluva alppiruusu 'Pekka' on nimetty Helsingin kaupunkipuutarhuri Pekka Jyrängön mukaan. Jyränkö perusti Helsingin Haagaan merkittävän koekentän alppiruusujen jalostusohjelman käyttöön.

'Pekan' emona on ollut mustilanalppiruusu (R. brachycarpum var. tigerstedtii) ja pölyttäjänä eräs Mustilassa kasvavista saksalaisen Seidelin tuottamista vanhoista nukka-alppiruusun (R. smirnowii) risteymistä.

'Pekassa' kiinnittää ensimmäiseksi huomion leveisiin lehtiin ja sopusuhtaiseen kasvutapaan. Vuosikasvu on voimakasta, pensas kasvaa parimetriseksi kymmenessä vuodessa, mutta kasvu jatkuu seuraavina vuosina ainakin kolmeen metriin asti. Tuuhean lehvästön ansiosta 'Pekka' on yksi parhaita lehtipensaita. Mustilassa 'Pekka' kasvaa kovin varjoisassa kohdassa eikä ole vielä kukkinut. Hiukan valoisammalla paikalla se varmaankin sekä kukkisi että pysyisi tuuheampana.

'Pekan' kukat ovat pienehköt lehtiin verrattuna, mutta niiden suuri määrä korvaa pienuuden. Kukat ovat väriltään hennon vaaleanpunaiset ja yläterälehteä koristaa ruskea täplitys. 

Suomenkielinen nimi
Alppiruusu
Heimo
Ericaceae
Suku
Rhododendron
Lajike
'Pekka'
Kotipaikka
2–3 m pensas.
Alkuperä
Alppiruusujen ja atsaleojen jalostusohjelmat, Helsingin yliopisto yhteistyössä Arboretum Mustilan kanssa 1973–2000. Ohjelmien johtajana toimi P. M. A. Tigerstedt. Lajikkeen julkaisija Marjatta Uosukainen (1999).
Kuvaus
Kaunismuotoinen, pyöreähkö ja suuri pensas, leveät komeat lehdet, hennon vaaleanpunaiset kukat ja niissä rusekaa täplitystä.
Kasvupaikka
Puolivarjo–varjo, vähä- tai keskiravinteinen, hapan, kostea, kukkii runsaammin puolivarjoisalla paikalla kuin varjossa.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–IV.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
rhododendron_pekka_turunsaaristo_kristiantheqvist.jpg