Rhododendron - alppiruusu 'Marketta'

'Marketta' on pystykasvuinen ja pyöreälatvuksinen kotimainen alppiruusulajike. Sen suuret, vaaleanpunaiset kukat aukeavat purppuranpunaisista nupuista kesäkuun alkupuolella. Terälehtien reunat ovat keskustaa tummemmat ja ylintä terälehteä koristaa tummanpunainen täplitys.

'Marketta' on kahden Mustilassa kasvavan alppiruusuhybridin risteymä, joka on istutettu arboretumiin noin 1980 muiden jalostusprojektin koetaimien joukossa. Lajikkeeksi se nimettiin vasta 2005. Kukkien muodossa ja värityksessä sekä lehdistössä näkyy selviä piirteitä nukka-alppiruusulta (R. smirnowii), jolta 'Marketta' lienee perinyt myös hyvän talvenkestävyytensä.

'Marketta' on melko voimakaskasvuinen ja saavuttaa 1,5 metrin korkeuden vuosikymmenessä. Tämän jälkeen kasvu hidastuu. Alkuperäinen pensas on jäänyt kahden metrin korkuiseksi. Se kukkii uskollisesti ja runsaasti vuosittain, vaikka kasvaa melko varjoisassa paikassa.

Suomenkielinen nimi
Alppiruusu
Heimo
Ericaceae
Suku
Rhododendron
Lajike
'Marketta'
Koko
1,5–2 m.
Alkuperä
Alppiruusujen ja atsaleojen jalostusohjelmat, Helsingin yliopisto yhteistyössä Arboretum Mustilan kanssa 1973–2000. Ohjelmien johtajana toimi P. M. A. Tigerstedt. Lajikkeen julkaisija Marjatta Uosukainen / MTT Laukaa (2005). Risteytysemona on ollut Seidelin nukka-alppiruusuristeymä (no. 45) ja pölyttäjäksi ilmoitettu kelloalppiruusun (R. williamsianum) nimeämätön risteymä.
Kuvaus
Pystykasvuinen, pyöreälatvuksinen alppiruusu. Suurehkojen kukkien reunat ovat purppuranpunaiset, keskusta vaaleanpunainen, yläterälehdellä tummanpunainen täplitys.
Kasvupaikka
Puolivarjo–varjo, vähä–keskiravinteinen, hapan, kostea. Kukkii runsaammin puolivarjoisalla paikalla kuin varjossa. Kestää kuivuutta tavallista enemmän.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–III.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
rhododendron_marketta_turunsaaristo_kristiantheqvist.jpg