Rhododendron - alppiruusu 'Kullervo'

'Kullervo' on pienikasvuinen pyöreähkö pensas. Punaisista nupuista aukeaa kesäkuussa vaaleanpunaiset pienet kellomaiset kukat, jotka muuttuvat muutamassa päivässä lähes valkoisiksi.

'Kullervo' on mustilanalppiruusun R. brachycarpum var. tigerstedtii ja yakushimanalppiruusun R. degronianum subsp. yakushimanum välinen risteytys. Pensas muistuttaa olemukseltaan ja kukinnaltaan paljon enemmän yakushimanalppiruusua kuin mustilanalppiruusua. Myös sen talvenkestävyys on lähempänä yakushimanalppiruusun kestävyyttä. Nuput paleltuvat ilman lumen tarjoamaa suojaa jo -23°C pakkasella, mutta lehdistö on selvästi kestävämpi.

'Kullervo' kasvaa 10 vuodessa vajaan metrin korkuiseksi. Matalakasvuisena se saa talvisin hyvän suojan lumesta. Mustilassakin 'Kullervo' talvehtii hyvin hangen alla, mutta kylminä vuosina sen nuput saattavat paleltua.

Suomenkielinen nimi
Alppiruusu
Heimo
Ericaceae
Suku
Rhododendron
Lajike
'Kullervo'
Koko
0,9–1,2 m.
Alkuperä
Alppiruusujen ja atsaleojen jalostusohjelmat, Helsingin yliopisto yhteistyössä Arboretum Mustilan kanssa 1973–2000. Ohjelmien johtajana toimi P. M. A. Tigerstedt. Lajikkeen julkaisija Marjatta Uosukainen (1992).
Kuvaus
Pyöreähkö pieni pensas, jolla on vaaleanpunaisista valkoiseksi muuttuvat kukat. Kasvussa olevat lehdet ovat vaalean nukan peittämät ja vanhojen lehtien alapinnalla on ruskeaa nukkaa.
Kasvupaikka
Puolivarjo–varjo, vähä- tai keskiravinteinen, hapan, kostea. Kukkii runsaammin puolivarjoisalla paikalla kuin varjossa, sietää aurinkoa paremmin kuin monet muut alppiruusut.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–II (III).
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
rhododendron_kullervo_kristiantheqvist.jpg