Rhododendron - alppiruusu 'Eric Tigerstedt'

'Eric Tigerstedt' on syntynyt Peter M. A. Tigerstedtin 1995 tekemästä keltaisten alppiruusujen risteytyssarjasta, ja nimetty Arboretum Mustilan perustajan pojan, keksijä E. M. C. Tigerstedtin mukaan (1887–1925) mukaan. Risteytyksen emona on ollut mustilanalppiruusu (R. brachycarpum ssp. tigerstedtii) japölyttäjänä joko 'Buttermint' tai (todennäköisemmin) 'Butter Brickle'. Lajike on valittu lisäykseen Arboretum Mustilassa kasvavasta pensaasta. Sitä myytiin aluksi työnimellä "Mustilan keltainen no. 3" (TTA-886), kunnes syksyllä 2023 se päätettiin nimetä vuotta aiemmin edesmenneen jalostajan sedän, keksijä E. M. C. Tigerstedtin mukaan.

'Eric Tigerstedt' on 1995 sarjan Mustilassa kasvavista pensaista kiistatta kirkkaimman keltainen, etenkin nuppuvaiheessa, mutta vielä avauduttuaan, jolloin värisävy hieman vaalenee. Kukat ovat suurehkot, torvimaiset, röpelöreunaiset, ja niiden keltaista väriä korostavat samaan aikaan puhkeavan vuosikasvun hopeanharmaa karvoitus ja kirkkaanpunaiset suomulehdet.

Valitettavasti lajikkeen talvenkestossa on toivomisen varaa: Mustilassa se saa nuppu- ja lehdistövaurioita tavallista hankalampina talvina. Pensas kuitenkin paikkaa nämä vauriot nopeasti. Suomen eteläistä rannikkoseutua kylmemmässä ilmanalassa lajike on suositeltavaa istuttaa muiden pensaiden lomaan, ei etualalla tai keskipisteeksi. Istuttaessa on syytä huomioida pensaan hidaskasvuisuus ja keskimääräistä pienempi koko.

(JS 4.6.2024)

Suomenkielinen nimi
Alppiruusulajike
Heimo
Ericaceae
Suku
Rhododendron
Lajike
'Eric Tigerstedt' (Mustilan keltainen no. 3)
Koko
Täysikasvuisena n. 1,5 m pensas.
Alkuperä
Peter M. A. Tigerstedtin risteytys vuodelta 1995: äiti mustilanalppiruusu (R. brachycarpum ssp. tigerstedtii), isä joko 'Buttermint' tai (todennäköisemmin) 'Butter Brickle'.
Kuvaus
Kauniin pyöreäkasvuinen pensas, jonka kukat ovat Mustilassa jalostetuista alppiruusuista voimakkaimmin keltaiset. Väriä korostaa hopeanharmaa uusi vuosikasvu punaisine suomulehtineen.
Kasvupaikka
Suojaisa, puolivarjoisa kasvupaikka; tuore, ilmava, ja hapan, turpeen- ja hiekansekainen maa.
Menestyminen
Vyöhykkeet I(–II). On muita "Mustilan keltaisia" arempi ja saanut vaikeina talvina lehdistövaurioita Mustilassa.
Rhododendron 'Eric Tigerstedt' (kuva: Jukka Reinikainen 2024)
Rhododendron 'Eric Tigerstedt' (kuva: Jaakko Saarinen 2009)
Plants