Ulsike 1997: 114. Quercus alba - valkotammi

Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.

koe-erän tunnus: K09-96-386/389?

alkuperä: Alfred, Maine, USA 43°30'N, 70°55'W

Jos tammi on puiden kuningas, valkotammi voisi ainakin Amerikassa kasvavien lukuisten tammien joukossa olla kuninkaiden kuningas. Puu ei tosin ole kasvualueellaan aivan kaikkein pisin puulaji, mutta sen latvus on suurin kaikista alueella kasvavista puista. Valkotammen puutavara on myös eurooppalaisen tammen tavoin hyvin arvostettua moninaisissa käyttökohteissa. Eurooppalaiset merimiehet ovat purjehtineet valkotammesta rakennetuilla purjelaivoilla ja ranskalaisilla tiloilla kypsytetty viini sai usein arominsa Pohjois-Amerikassa kasvaneesta tammesta. Puun järeys, kovuus, erinomainen lahonkesto sekä kaunis ulkonäkö ovat luonnollisesti myös aiheuttaneet sen, että vanhat valkotammimetsät on nykyisin hakattu jo hyvin vähiin.

Valkotammi muistuttaa paljon meikäläistä metsätammea (Quercus robur). Lajin voi tunnistaa sen lehtien syvemmistä liuskoista.

Valkotammi on Suomea ajatellen melko eteläinen laji. Sen kasvualueen pohjoisreuna rajoittuu lännessä Minneapoliksen eteläpuolelle ja idässä Montrealin alueelle. Etelässä laji kasvaa lähes Meksikon lahdella saakka. Levinneisyysalueensa koillisnurkasta kerätty koe-erä saattaa menestyä lämpimällä kasvupaikalla maan eteläisimmissä osassa, muttei varmastikaan ole yhtä kestävä kuin oma tammilajimme.

Puuta pidetään kotimaassaan muita tammia hidaskasvuisempana, mutta hyvin pitkäikäisenä. Puu kasvaa kotimaassaan monentyyppisillä kasvupohjilla, mutta vaatii varmastikin Suomessa hyvin menestyäkseen viljavan ja lämpimän kasvualustan.

Tammet ovat herkkua monille nisäkkäille ja niiden suojaaminen voi monin paikoin olla välttämätöntä.

Suku
Quercus
Laji
alba
Ulsike
1997