Ulsike 1995: 70. Abies fraseri - virginianpihta

Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.

koe-erän tunnus: K09-95-041

alkuperä: Roan Mountain, Pohjois-Carolina, USA

Virginianpihta on palsamipihdan (Abies balsamea) maantieteellinen rotu, joka kasvaa hajanaisina esiintyminä Appalakkivuoriston lounaisosissa Pohjois-Carolinassa ja Tennesseessä sekä Virginiassa. Laji kasvaa 1600-2000 metrin korkeudella, ylempänä puhtaana metsänä, alempana sekametsänä useimmiten punakuusen (Picea rubens) kanssa. Kyseinen koe-erä on 1900 metrin korkeudesta.

Muita alueen puulajeja ovat amerikanpihlaja (Sorbus americana), keltakoivu (Betula alleghaniensis), kanadanhemlokki (Tsuga canadensis), keltahevoskastanja (Aesculus octandra) ja sokerivaahtera (Acer saccharum). Useista alueen pensaslajeista mainittakoon meille tuttu lilakukkainen puistoalppiruusu (Rhododendron catawbiense).

Virginianpihtaa löytyy mm. Itä-Amerikan korkeimman, Mount Mitchell -vuoren huipulta 2037 metrin korkeudelta. Alueella on tyypillistä melko kostea, usein myös sumuinen ilmasto. Sadetta saadaan tasaisesti ympäri vuoden keskimäärin 1900-2500 mm vuodessa.

Virginianpihta on yleensä palsamipihtaa hidaskasvuisempi, sen neulaset ovat kauniisti jakauksessa ja lyhyemmät. Tuuheiden, kauniiden oksiensa ja tasaisen muotonsa takia laji on itäisessä USA:ssa erittäin runsaasti viljelty joulukuusilaji. Kävyissä erottavana tuntomerkkinä ovat pitkät käpysuomujen välistä esiinpistävät taaskäänteiset suojussuomut. Luontaiset kasvupaikat Appalakeilla ovat epätavallisen happamia (pH 3,5-4,2).  Asettaako tämä erityisiä vaatimuksia meillä kasvualustalle, on vaikea sanoa, sillä lajista on Suomessa hyvin vähän kokemuksia.

Laji itää heti ilman kylmäkäsittelyä.

Suku
Abies
Laji
fraseri
Ulsike
1995