Ulsike 1992: 21. Pyrus ussuriensis - ussurinpäärynä

Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.

koe-erän tunnus: K09-92-010

alkuperä: Dalnerechensk, Venäjä 45 30'N x 134 00'E, korkeus merenpinnasta tuntematon

Kotoisin pohjois-Kiinasta ja Korean niemimaalta sekä Ussuri-joen suistosta. Maailmasta tunnetaan n. 20 lajia Euroopasta, Aasiasta ja Polyois-Afrikasta. Päärynää on viljelty satojen vuosien ajan ja viljelyssä on lukemattomia lajikkeita.

Ussurinpäärynä on kotiseudullaan jopa yli 10 - metrinen puu, meillä todennäköisesti 5-7 metriä korkea pienehkö puu, joka kukkii valkein kukin lehtien puhkeamisen aikoihin touko - kesäkuussa. Hedelmä on 4-5 cm, väriltään kellanvihreä. Lehtien mainitaan saavan punaisen syysvärin ennen varisemista. Ussurinpäärynästä on mainintoja perusrunkona arkoja lajikkeita vartettaessa. Lajista on saatavissa hyvin niukalti tietoja. Siemen on kylmäkäsitelty ennen pakkaamista, ja tulisi kylvää välittömästi n. 1 cm syvyyteen. Ussurinpäärynä itää melko viileässä, n. 15 asteen lämpötilassa, ja itävyys heikkenee lämpötilan noustessa. Taimet tulee koulia heti varsinaisten kasvulehtien puhjettua jatkokasvatusalustalle, joka on suojattava jyrsijöiltä. Itävyys 60%, idätysaika on 10-14 vrk.
 

Suku
Pyrus
Laji
ussuriensis
Ulsike
1992