UKK: 4. Abies mariesii - honsunpihta

Luontainen levinneisyys

Honshunpihta kasvaa nimensä mukaisesti Honshun saarella Japanissa. Se on mereisen ilmaston puulaji, joka esiintyy vuoristossa aina 2000 metrin korkeuteen saakka.

Lajikuvaus

Honshunpihta kasvaa luontaisesti noin 25 metrin mittaiseksi. Viljeltynä se jää kuitenkin pienemmäksi. Suomessa lajin vanhin istutus sijaitsee Mustilassa. Se on perustettu 1920-luvulla. Nämä puut ovat nykyisin 80-vuotiaina vain 15 metrin pituisia. Neulaset ovat lyhyitä, päältä hyvin tummanvihreitä ja alta valkojuovaisia. Oksat taipuvat toistensa lomitse ja näyttävät hyvin kauniilta. Kävyt ovat kypsyessään kauniin sinisiä. Ne muuttuvat ruskeanharmaiksi juuri ennen kypsymistä myöhään lokakuussa. Kävyt ovat melko kookkaita, 8 cm mittaisia ja tynnyrimäisiä. Kuori pysyy sileänä vanhoillakin puilla ja on väriltään harmaata.

Menestyminen sekä viljely meillä ja muualla

Honshunpihta on menestynyt meillä I-II-vyöhykkeillä, mutta se saattaisi menestyä vielä III-vyöhykkeelläkin. Todennäköisesti se ei ole yhtä kestävä vyöhykkeiden mantereisissa osissa. Se on varsin harvoin viljelty muuallakin maailmassa.

Kasvupaikkavaatimukset

Honshunpihta on vaatelias sekä maan viljavuuden että ilmaston suhteen. Se viihtyy hyvin runsasmultaisilla mailla jotka ovat parhaimpia kasvumaita. Honshunpihta ei siedä paahdetta eikä edes tarvitse runsaasti lämpöä, kunhan kosteutta on riittävästi myös ilmassa tai ilmastossa on muuten mereisiä piirteitä. Meillä menestyvistä pihtalajeista se on kasvupaikan olosuhteiden suhteen kenties vaateliain.

Käyttö

Honshunpihta soveltuu erinomaisesti yksittäispuuksi tai pieneksi ryhmäksi. Sen pieni koko ja hidas kasvu ovat toivottuja ominaisuuksia pienien puutarhojen puille.

Lisäys ja taimikasvatus

Honsunpihta lisätään siemenestä. Siemen ei kestä pitkää varastointia, vaan se pitäisi käyttää parin vuoden kuluessa. Siemen hyötyy lyhyestä kylmäkäsittelystä ja voidaan kylvää esim. syksyllä ulos. Siemen voidaan myös kylvää keväällä stratifioituna. Kummassakin tapauksessa pitäisi aloittaa viljely riittävän aikaisin, jotta hitaasti itävä honshunpihta ehtisi kehittyä kasvukauden aikana. Pikkutaimi ei ensimmäisenä kesänään oikeastaan kasva lainkaan.

Laji on meillä menestyvistä pihdoista kaikkein hidaskasvuisin. Kahdeksanvuotiaat taimet ovat Mustilassa parhaimmillaan 50 cm pituisia. Honshunpihta voidaan koulia 608-kokoiseen pottiin, kasvattaa siinä 2 vuotta ja koulia petiin. Pedissä jatkokasvatus vie 5- 10 vuoteen. Honshunpihta ei ole ollut altis taudeille tai tuholaisille, mm. pihtakirvaa siinä ei oikeastaan ole ollut. Taimista tulee valita parhaat, sillä osa niistä palelluttaa kasvupisteitä eikä taimista kehity kunnollisia.

 

Suku
Abies
Laji
mariesii