UKK: 12. Tsuga mertensiana - vuorihemlokki

Luontainen levinneisyys

Vuorihemlokki kasvaa Pohjois-Amerikan luoteisosissa Kaliforniasta ja Alaskaan. Sitä kasvaa vuoristojen kosteilla pohjoisrinteillä.

Lajikuvaus

Vuorihemlokki saavuttaa kotiseudullaan jopa 30 metrin pituuden. Viljeltynä se jää huomattavasti pienemmäksi. Mustilan vuorihemlokit ovat 10-15 metrin pituisia. Vuorihemlokki on olemukseltaan kapea, oksistoltaan se tuo mieleen jopa jonkin katajan. Neulaset siirottavat verson eri puolille ja ovat väriltään tummanvihreitä tai sinivihreitä riippuen kasvupaikan korkeudesta. Kävyt ovat suuresti kuusen käpyä muistuttavia, 6 cm mittaisia, versojen kärjistä riippuvia.

Menestyminen sekä viljely meillä ja muualla

Vuorihemlokkia on viljelty meillä lähes sadan vuoden ajan. Lajin menestyminen on suuresti riippuvainen istutuspaikasta ja siemenalkuperästä. Vuorihemlokki on aina ollut meillä hyvin harvinainen viljeltynä. Se on menestynyt I-II-vyöhykkeillä ja saattaa oikealla siemenalkuperällä menestyä vielä hieman pohjoisempanakin. Muualla maailmassa vuorihemlokki on harvoin viljelty.

Käyttö

Tätä hemlokkia voidaan käyttää ryhmissä tai yksittäispuuna kosteissa, varjoisissa paikoissa.

Kasvupaikkavaatimukset

Vuorihemlokki on erittäin vaatelias kasvupaikan kosteuden ja varjoisuuden suhteen. Ravinteiden suhteen se on melko vaatelias.
 

Suku
Tsuga
Laji
mertensiana