Caragana

Caragana turkestanica - turkestaninhernepensas

Turkestaninhernepensas on kotoisin Turkestanin alueelta Keski-Aasiasta. Se muistuttaa hyvin paljon itäisempää sukulaislajiaan siperianhernepensasta (C. arborescens), jota meillä käytetään yleisesti muun muassa aitakasvina. Turkestaninhernepensaan lehdet ovat hiukan tummemmat ja koko pensas jää vähän siperianhernepensasta matalammaksi. Pensas kukkii keväällä keltaisin kukin ja tekee hernekasveille tyypillisiä siemenpalkoja.

Caragana frutex - euroopanhernepensas

Euroopanhernepensas kukkii kesäkuussa, jolloin siinä on runsaasti hernekasvien perhomaisia, keltaisia kukkia. Sen ruotsinkielinen nimi lyckobladsbuske, onnenlehtipensas, kuvaa hyvin sen apilamaisia heleänvihreitä lehtiä. Ne muodostuvat neljästä lehdykästä, jotka ovat muodoltaan vastapuikeita, tylppiä ja otakärkisiä, lehden keskiranka päättyy otaan.

Caragana arborescens - siperianhernepensas

Siperiassa ja Koillis-Kiinassa luontaisena kasvava siperianhernepensas on tuotu Suomeen 1740-luvulla. Pietari Kalm toi Pietarista sen siemeniä tarkoituksenaan saada Suomeen uusi ravintokasvi, mutta siihen tarkoitukseen hernepensaan ainakin jossain määrin myrkylliset palot eivät sovi. Sen sijaan tätä 1700-luvun uutuuskasvia on viime aikoihin asti käytetty paljon koristekasvina puutarhoissa, puistoissa ja rautatieasemien koristeistutuksissa.