Syringa

Syringa villosa - villasyreeni

Villasyreeni kukkii pihasyreenin (S. vulgaris) jälkeen kesäkuun lopulla. Kukinta-aikaan pensaassa on runsaasti tiheitä, nukkahaaraisia, kartiomaisia kukkaterttuja, jotka ovat auetessaan kauniin ruusunpunaisia ja vaalenevat vähitellen. Kukkien tuoksu on mieto eikä ehkä aivan niin miellyttävä kuin muilla syreeneillä. Kukkimattomanakin villasyreeni on kaunis, pyöreälatvuksinen ja leveäkasvuinen pensas. Lehdet ovat kookkaita, usein verrattain kapeita ja pitkäkärkisiä, yläpuolelta himmeän vihreitä, alapuolelta sinertävänvihreitä.

Syringa vulgaris - pihasyreeni

Syreenien eli sireenien tuoksuvat kukat kuuluvat erottamattomasti Suomen suveen, kuten myöhemmin kukkivat juhannusruusutkin (Rosa pimpinellifolia 'Plena'). Kookkat syreenipensaat ovat alkukesällä täynnä violetteja tai valkoisia, voimakkasti tuoksuvia pystyjä kukintoja. Syreenin sileät, suipot, miltei sydämenmuotoiset lehdet ovat myös helposti tunnistettavissa, samoin kuin sen korkeat, lujat rangat. Syreenin puuaines on kovaa ja hyvin tiheäsyistä.

Syringa reticulata - likusterisyreeni

Likusterisyreeni poikkeaa suuresti muista syreenien (Syringa) suvun kasveista. Se kasvaa Suomessakin puumaiseksi, ja luonnossa se voi kasvaa parhaimmillaan 20-metriseksi. Likusterisyreeni kukkii syreeneistä viimeisenä, vasta juhannuksen jälkeen tai heinäkuussa tuoksuvin, kermanvalkoisin jopa 30-senttisin huiskilokukinnoin. Nimi viittaa pienten kukkien yhdennäköisyyteen likusterin (Ligustrum vulgare) kanssa.