Vitis

Vitis riparia - törmäviini

Törmäviini on Pohjois-Amerikan luonnonvaraisista viiniköynnöksistä yleisin ja pohjoisimmaksi levinnyt. Se kasvaa luonnossa jokirannoilla, metsäaukoissa ja tienvarsilla joko muihin kasveihin tukeutuen tai maata pitkin. Englanninkielinen nimi frost grape ei viittaa kylmänkestävyyteen vaan siihen, että ensimmäiset hallat tekevät rypäleistä makeita. Amerikassa happamia mutta voimakasaromisia villirypäleitä kerätään yhä suoraan metsistä kotitarpeiksi mehujen ja hillojen valmistukseen.

Vitis coignetiae - ruosteviini

Ruosteviini on ehdottomasti yksi sukunsa koristeellisimmista edustajista. Se on kesävihanta köynnös, jonka kauniisti suonikkaat lehdet voivat hyvissä oloissa kasvaa jopa 30-senttisiksi. Köynnös kiipeää kärhillä ja paikkaansa asetuttuaan se on hyvin nopeakasvuinen. Syksyllä lehdet saavat oranssin, punaisen ja keltaisen sävyissä hehkuvan syysvärityksen.

Vitis amurensis - amurinviini

Amurinviini on kaunis ja peittävä viiniköynnös, joka kasvaa luontaisena Itä-Aasiassa alueilla, joissa talvet ovat huomattavasti kylmempiä kuin meillä. Amurinviinin kerrotaankin kestävän ongelmitta jopa -40 °C lämpötiloja keskitalvella, mutta keväällä kasvun alettua se on melko arka myöhäisille keväthalloille.