Alnus

Alnus incana - harmaaleppä

Metsärajalle saakka pohjoisessakin kasvava harmaaleppä tekee luonnossa tärkeää pioneerityötä. Se kasvaa aluksi pensasmaisena, mutta ehtii lyhyen ikänsä aikana rehevimmillä paikoin lähes 20 metrin korkuiseksi. Varistaessaan lehdet syksyisin vihreinä ja sitoessaan juuristonsa avulla typpeä harmaaleppä parantaa käsiteltyjä maita kuten loppuunnostettujen sorakuoppien luiskia. Nopeakasvuisena puuna se on myös mainiota suojapuustoa aremmille puuvartisille.

Alnus glutinosa - tervaleppä

Tervaleppä on yleinen Kokkola–Iisalmi–Nurmes-linjan eteläpuolella, mutta tätä rantojen ja rehevien korpien puuta tapaa Perämeren pohjukkaan ja eteläiseen Lappiin asti. Parhaimmillaan tervaleppä on mahtava tammimainen maiseman komistus. Vapaassa tilassa oksista tulee vahvoja ja latvuksesta leveä.

Ulsike 1996: 88. Alnus japonica

Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.

koe-erän tunnus: K09-95-283

alkuperä: Venäjä, Vladivostok