Taxus

Taxus baccata - euroopanmarjakuusi

Euroopanmarjakuusi on eurooppalaisista puista kaikkein pitkäikäisin. Se kasvaa 15–20 metrin korkuiseksi ja vanhimpien puiden iäksi on arvioitu 1200–1500 vuotta. Hidaskasvuinen, pitkäikäinen ja myrkyllinen marjakuusi on ollut suuresti kunnioitettu ja arvostettu jo esihistoriallisista ajoista lähtien ja sitä on myös pidetty kuoleman ja kuolemattomuuden symbolina. Sen kestävää ja sitkeää puuta on käytetty luuttujen valmistamiseen ja erityisesti jousten kaariin ja varsijousiin.

Taxus cuspidata - japaninmarjakuusi

Marjakuusten (Taxus) sukuun kuuluu kahdeksan lajia, jotka ovat ulkomuodoltaan ja ominaisuuksiltaan hyvin paljon toistensa kaltaisia. Kaikki ovat myrkyllisiä, hidaskasvuisia ja pitkäikäisiä havupensaita tai -puita. Marjakuuset ovat kaksikotisia: hedepuut tuottavat siitepölyä, emipuihin taas kehittyvät syksyllä punaiset marjakävyt, joissa marjamainen siemenvaippa eli arillus peittää siemenen miltei kokonaan.

Taxus brevifolia - lännenmarjakuusi

Lännenmarjakuusi on kotoisin Pohjois-Amerikasta Tyynenmeren rannikolta. Se on hyvin hidaskasvuinen pensas tai pieni puu, jonka muoto on yleensä melko epäsäännöllinen. Lännenmarjakuusi on muiden marjakuusten tapaan pitkäikäinen ja voi elää jopa 400-vuotiaaksi. Se kuitenkin lahoaa vanhemmiten ontoksi ja iäkkään puun tarkan iän määrittäminen on mahdotonta.

Taxus cuspidata - japaninmarjakuusi

Pääosin Japanissa kasvava laji on osoittautunut huomattavasti kestävämmäksi kuin Suomessa ainoastaan Ahvenanmaalla luontaisesti esiintyvä euroopanmarjakuusi (Taxus baccata). Japaninmarjakuusi menestyy hyvin aina vyöhykkeelle V.

Lajia käytetään ennen kaikkea viherrakentamiseen, johon se soveltuu hyvin pienen kokonsa ansiosta. Marjakuusen haittapuolena on kuitenkin pidettävä sen myrkyllisyyttä.