Crataegus douglasii

Crataegus douglasii - mustamarjaorapihlaja

Mustamarjaorapihlaja on meillä menestyvistä orapihlajista kärkiluokkaa kahdella tavalla: se kasvaa korkeimmaksi, yli kymmenmetriseksi puuksi, ja kilpailee myös ruskavärityksellään ykkössijasta. Mustilan tammimetsän reunassa kasvavat vanhat mustamarjaorapihlajat antavat joka syksy viikkojen ajan upean viininpunaisen säväyksen valtatieltä näkyvään maisemaan. Puut erottuvat myös alkukesällä peittyessään hetken ajaksi valkoisiin kukkiin. Talvella täytyy tulla lähempää tarkastelemaan lukemattomiksi pikkuoksiksi haaroittuvaa mutkaista latvusta.

Crataegus douglasii - mustamarjaorapihlaja

Orapihlajat kelpaavat muuksikin kuin alituiseen leikattaviksi pensasaidoiksi. Yksittäin istutetuttuina niistä kasvaa näyttäviä pensaita tai pikkupuita, jotka leikkaamattomina peittyvät keväällä kukintaan ja syksyllä marjoihin.

Eräs Mustilan näkyvimmistä pienikokoisista lehtipuulajeista on mustamarjaorapihlaja, jota on hyvin runsaasti käytetty kujannepuuna sekä Etelärinteen tammimetsän peltoon rajoittuvan reunan pehmentämisessä ja koristamisessa. Syksyisin puita ei voi olla huomaamatta niiden kirkkaan viininpunaisen värityksensä ansiosta.