Vitis

Vitis riparia - doftvin

Doftvinet är det vanligaste och nordligaste av de naturligt förekommande vinrankorna i Nordamerika. Doftvinet hittas vid flodstränder, skogsgläntor och vägrenar antingen längs marken eller stödjande sig på andra växter. Det engelska namnet frost grape avser inte frosthärdigheten utan erfarenheten av att sockerhalten stiger i köldnypna druvor. Det är i Amerika fortfarande vanligt att till husbehov samla in syrliga men aromatiska druvor direkt från skogen för att saftas eller till sylter.

Vitis coignetiae - rostvin

Rostvinet är otvivelaktigt en av sin släkts mest prydligaste representanter. Rostvinet är en sommargrön ranka vars vackert ådrade blad under goda förhållanden kan bli tom 30 cm breda. Vinet klättrar med hjälp av klängen och när rankan har etablerat sig växer den mycket snabbt. Till hösten färgas rostvinet med toner av orange, rött och gult.

Vitis amurensis - amurvin

Amurvinet är en vackert täckande vinranka som naturenligt förekommer i östra Asien på områden med betydligt kyligare vintrar än vad vi är vana vid. Amurvinet skall klara minustemperaturer under fyrtio grader Celsius utan problem, men den är känslig för sena frostnätter när tillväxten har påbörjats på våren. I Kina har man valt ut de bästa sorterna till vinproduktion. Druvorna ger ett vin av god kvalitet med inslag av smultron och hög syra vilket lämpar sig bra för kinesiska smaklökar.