Rhododendron smirnowii - vresrododendron

Vresrododendron kommer från Kaukasus där den växer i bergen på höjder mellan 800 och 2000 meter vid trädgränsen eller ovanför den. Vresrododendron är en av de mest vinterhärdiga vilda arterna av alpros och redan tack vare sina blad en ståtlig prydnadbuske. Nya blad och skott är övertäckta av ett silvervitt ludd. Bladens undersida är som sammet och känns varmt av luddet som stannar kvar år efter år. Luddet är typiskt för flere alprosor i bergen och hjälper till att tillfälligt klara av torra perioder. Blommorna slår ut den andra veckan i juni med stora, ljust violetta eller röda blommor där kronbladens kanter är vågformade.

Vresrododendron anlände till Arboretum Mustila som en av de första alprosorna på 1920 -talet och den har visat sig vara en av de härdigaste och ståtligaste vilda alprosorna i arboretet. Som i naturen är den flerformig också på Arboretum Mustila. Hos en del exemplar är luddet hos bladen vitt, hos andra rödbrunt eller grått. Buskarna med de största blommorna växer i Tujadalen, medan busken med de vackraste formerna hittas vid Terrassen.

I förädlingen av vinterhärdiga alprosor har man redan i över hundra år använt sig av vresrododendron. De mest kända är de i Tyskland korsade Seidelhybriderna. Vresrododendron och Seidelhybrider användes också i Helsingfors universitets förädlingsprogram av vinterhärdiga alprosor. Nya sorter som resultat av förädlingsprogrammet har varit i handeln sedan år 1990.

 

Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
rhododendron_smirnowii_kukinta_jsaarinen.jpg