Rhododendron przewalskii - przewalskirododendron

Arten przewalskirododendron är uppkallad efter den berömda ryska upptäcktsresanden Nikolai Mihailovits Przewalski (1839-1888). Under fem olika expeditioner till de på den tiden så gott som okända delarna av västra och mellersta Kina, Tibet och Mongoliet namngav han flere nya djur- och växtarter.

Przewalskirododendron är trots sin stora utbredning mycket sällsynt i samlingar i väst. Möjliga orsaker torde dels vara svårigheten att föröka växten oberoende om man använder fröer eller sticklingar, dels buskens ovilja att blomma. I Arboretum Mustila har przewalskirododendron sedan länge vuxit i Rhododendrondalen men veterligen aldrig blommat, och också på Runsala blommar den endast sällan. Att den inte blommar beror inte på blomknopparnas härdighet. Blomknoppar bara inte utvecklas ens på gamla buskar. Detta kan bero på en felaktig dagslängd hos oss, men eftersom oviljan att blomma också inrapporteras från Danmark, kan orsaken också vara en för liten värmesumma under växtperioden. Przewalskirododendron som har anpassat sig till ett inlandsklimat kan i sina hemtrakter få utstå betydande solgass på sommaren och busken sägs klara mycket torra förhållanden.

Också utan blommor är busken ståtlig med sina blad. De kan anta olika former på sitt vida utbredningsområde och storleken kan variera från låga kuddliknande former till trädartade.

 

Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
rhododendron_przewalskii_lehdet_jsaarinen.jpg