Rhododendron - alprosen 'Laetevirens'

'Laetevirens' är en gammal sort från början av 1900 -talet som kom till Arboretum Mustila i början av seklet. Det är en korsning mellan den amerikanska alprosen R. carolinianum och den europeiska rostalprosen (R. ferrugienum). Sorten har tidigare varit känd under namnet 'Wilsoni', men det har ändrats, eftersom det förekom en annan alpros med samma namn.

'Laetevirens' hör till de småbladiga fjälliga sorterna av alprosor, de sk lepidoterna. Man kan med blotta ögat se små fläckar eller fjäll på bladen som utsöndrar en aromatisk doft om man gnider dem. Sorten påminner mycket om en annan rätt härdig sort vid namn 'Puncta' som förekommer i handeln och har samma föräldrar som 'Laetevirens'.

'Laetevirens' små ljusröda blommor öppnar sig i slutet av juni. Busken är långsamtväxande och hinner uppnå en höjd omkring en meter på 10 år. Blommorna är anspråkslösa och busken odlas mest för bladens skull. Det rikliga bladverket förorsakade en namnförbistring i något skede, då 'Laetevirens' för någon tid erhöll den bredbladiga kalmians (Kalmia latifolia) namnskylt. Numera har buskarna vid Rhododendrondalens sydöstra hörn och Azaleasluttningen fått sina riktiga namnskyltar.

 

Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat