Rhododendron - alprosen 'Ken Janeck'

'Ken Janeck' är en av de mest härdiga och ståtligaste sorterna av yakushimanum. Den är registrerad som en utvald fröplanta av yakushimanalprosen (R. degronianum subsp. yakushimanum) men man har framfört antagandet att det i själva verket skulle röra sig om en korsning där vresalprosen R. smirnowii är den ena föräldern. Må det vara hur som helst med den saken, 'Ken Janeck' är betydligt vinterhärdigare än de flesta andra sorterna av yakushimanum.

Undersidan av bladen hos 'Ken Janeck' har tjockt ludd som hjälper busken att klara sig i solsken. Busken skall inte planteras i för mycken skugga och den klarar sig bra och blommar rikligt i solsken om den bara får tillräckligt fukt för sina rötter.

'Ken Janecks' röda knoppar öppnar sig som ljusröda blommor i början av juni och färgen övergår så småningom i vitt. I juli utvecklar 'Ken Janeck' nya luddiga årsskott som ser ut som en andra blomning att beundra.

'Ken Janeck' är långsamtväxande och den blir en knapp meter hög på 10 år, men kan med tiden växa till sig. I Arboretum Mustila är den ännu som tioårig under en halv meter hög vilket gör att den är intäckt av snö under vintern. Blomningen lever upp till sitt rykte.

 

Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
rhododendron_ken_janeck_turunsaaristo_kristiantheqvist.jpg