Rhododendron albrechtii - kejsarazalea

Japan var länge stängt för europeiska ögon och därför har den här sommargöna azalean inte fått tillräcklig uppmärksamhet. Michael Albrecht, som tjänstgjorde vid ryska konsulatet i Hakodate på Hokkaido i slutet av 1800 -talet, uppmärksamgjorde kejsarazalean för europeerna. Det räckte ända till början av 1900 -talet innan kejsarazalean skulle ingå mera allmänt i samlingar i väst.

Kejsarazalean är en långsamtväxande och någon meter hög buske som växer i det kalla klimatet i de övre bergsluttningarna på Hokkaido och Honshu. De cyklamenröda blommorna slår ut på bar kvist i ändan av grenspetsarna tidigt om våren innan den övriga naturen ännu har vaknat upp efter vintern. Kort efter att blomningen inletts utvecklas de nya bladen på azaleans vis i grupper om fem i ändan av årsskottena.

I Finland har kejsarazalean visat sig vara en av de härdigaste arterna av azalea också om sträng vårfrost kan skada tidiga knoppar och blommor. Den här charmfulla busken kunde med fördel oftare ingå i våra trädgårdar som en del av den tidigaste vårblomningen.

 

Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
rhododendron_albrechtii_kukinta_jsaarinen.jpg
Location