Cupressus nootkatensis - nutkacypress

Nutkacypressen står med sina långa, slokande och hängande, korta grenar i skarp kontrast mot medelhavscypressen. Ett yvigt blågrönt bladverk täcker nästan helt den vackert kanelbruna stammen med sina långa från stammen uppspruckna flagor. Heta dagar avger nootkacypressen en stark lukt av blyertspenna.

Nutkacypressen växer som ett bergsträd intill den Nordamerikanska västkusten. På sina bästa växtplatser kan den bli 40 meter hög och uppnå en ålder av 1000 år. Under de senaste hundra åren har nootkacypressen av allt att döma lidit av klimatförändringar och ett alarmerande antal träd har torkat bort i dess hemtrakter.

Nutkacypressen hämtades till Europa i mitten av 1800 -talet. I Arboretum Mustila är den redan på gränsen av sitt trivselområde. På goda växtplatser har en del av plantorna utvecklats till träd medan andra har fått en buskaktig form. Också på större träd ser man tydligt hur träden har förlorat sina barr längs ett halvmeter stort område ovanför snön under de strängaste vintrarna.

 

Ryhmittely
Havupuut
chamaecyparis_nootkatensis_siemen_copenhagen_jreinikainen.jpg