Magnolia sieboldii - pensasmagnolia

Pensasmagnolia on menestynyt Mustilassa ja muuallakin Etelä-Suomessa oivasti, kunhan se saa kasvaa puolivarjoisalla paikalla lehtometsäoloissa. Luontaisena se kasvaa Itä-Aasiassa ja viihtyy erityisesti laavamaitten pensaikoissa.

Pensasmagnolia kukkii täydessä lehdessä, Suomessa juhannuksen jälkeen. Loppukesällä se saattaa yllättää iloisesti kukkimalla vielä uudelleen. Kukat ovat noin 10 cm levyiset, yleensä nuokkuvat ja hieman sulkeutuneet niin että niiden yksityiskohtia täytyy tarkastella hieman alaviistosta. Yleisimmin viljellään korealaista muotoa (var. sieboldii), jonka valkoisten terälehtien keskellä erottuvat koristeellisen punaiset heteet ja keltainen emiö. Tätä muotoa edustavat myös Mustilan vanhat pensaat Alppiruusulaaksossa ja Etelärinteen länsipäässä.

Pensasmagnoliaa pidetään kestävimpänä Suomessa viljellyistä magnolioista, ja se onkin oikeanlaisilla kasvupaikoilla aivan kestävä vielä III-vyöhykkeellä asti. Eri alkuperien välillä näyttää kuitenkin olevan eroja kestävyyden suhteen, ja juuristonsa ja lehdistönsä herkkyyden puolesta pensasmagnolia on sukunsa vaateliaammasta päästä.

Suomenkielinen nimi
Pensasmagnolia
Heimo
Magnoliaceae
Suku
Magnolia
Laji
sieboldii
Koko
2–4 m pensas.
Kotipaikka
Itä-Kiina, Korea, Japani.
Kuvaus
Kesävihanta pensas. Kestävimpiä magnolioita. Kukkii lehtien puhjettua alkukesällä ja joskus uudestaan syksyllä noin 10 cm levyisin valkoisin nuokkuvin kukin. Hallanarka.
Kasvupaikka
Puolivarjo, tuore, keskiravinteinen, hapahko ja kosteana pysyvä mutta läpäisevä humusmaa. Suojainen, lämmin kasvupaikka.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–II (III).
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
magnolia_sieboldii_kukka_jreinikainen.jpg